Jak stolovat? Víno bez stresu

Objednávka a úvodní degustace vína si můžete užít bez stresu. Poradíme vám, jak vše zvládnout sebevědomě a s noblesou, abyste udělali dobrý dojem i na své hosty.

Než objednáte víno

Když vám obsluha přinese vinný lístek, můžete si víno vybrat sami. Případně si můžete nechat poradit přímo od obsluhy: „Jeké víno byste mi doporučil“. Ptejte se na jejich původ i vlastnosti. Nebojte se říct si o tip i v jiné cenové kategorii, myšlenka na velkou útratu peněz by vám mohla pokazit dobrý pocit z vína.

Obecně platí jednoduchá pravidla:

  • k lehčím pokrmům, bílému masu a těstovinám se hodí víno bílé
  • k těžším pokrmům a k červenému masu se zas pije víno červené.
  • dopřáváte-li si dezert, doporučujeme víno dezertní nebo šampaňské, které si notuje hlavně s jahodami.

Když přijde obsluha

Obsluha následně přinese lahev vína, kterou otevře před vámi, abyste viděli, že víno nebylo již otevřené a neztrácelo na kvalitě. Nejprve vám ukáže etiketu vína, abyste odsouhlasili, že se jedná opravdu o lahev, kterou jste si objednali. Potom obsluha víno otevře, přivoní k zátce a kontroluje, zda je víno v pořádku. Dá přivonět i vám. Korek musí vonět příjemně vínem.

Je-li vše v pořádku, obsluha vám nebo vybrané osobě naleje degustační vzorek. Obvykle víno ochutnává ten, kdo  objednával. Případně se degustace může ujmout osoba, která se ve vínech vyzná nebo ho doporučila.

Kontrolu vína můžete svěřit také společensky nejdůležitějšímu hostu u stolu. Tím může být osoba nejstarší, s nejvyšším postavením, žena mezi muži nebo momentálně nejdůležitější osoba, například oslavenec.

Až víno ochutnáte, stačí pokývnout a říct, že vše je v pořádku. Obsluha potom dolije sklenice. Automaticky se předpokládá, že s vínem souhlasit budete, vracení již otevřených lahví není obvyklé, ale nebojte se vyjádřit svůj pravý pocit z vína. Víno musí chutnat příjemně. Respektujte však individuální vlastnosti vín. Objednáte-li si například silné červené víno, jen stěží ho můžete reklamovat pro jeho plnou chuť s tím, že byste raději něco lehčího a svěžejšího. Tento výběr probíhá ještě předtím, než objednáte první lahev, a měla by vám s ním pomoci právě obsluha nebo sommeliér restaurace.

Na co si dát pozor

Někdy se může přihodit, že vám na stůl přinesou lahev správného typu a značky vína, ale špatného ročníku. Ročníky se od sebe často výrazně liší, nejen vlastnostmi, ale i cenou, proto je nutné si lahev zkontrolovat před jejím otevřením. Nemusíte se bát, že by kontrola byla pro akt otevírání lahve rušivá. Před rozléváním zkontrolujte čistotu skleniček a při rozlévání se podívejte, zda ve víně neplavou kousky korku. Na zdraví!

Jiří Švec About Jiří Švec

Restauraci jsme zakládali s rodiči. Vždy mě bavilo obsluhovat zákazníky, starat se o to, aby se dobře najedli, napili a příjemně strávili svůj čes u nás. Když zákazníci odcházejí spokojení, jsem spokojen i já. Je to pro mne velká odměna.

Reagovat

Váš email nebude publikován. Nutné položky jsou označeny *
Můžete použít tyto HTML tagy a parametry: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>